Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Компенсація батькам за дитячий садок – оподатковуваний дохід батьків

5 червня 2019, 16:00
1608
0
Реклама

Побачила світ податкова консультація щодо оподаткування компенсацій, які надають батькам з міського бюджету за дошкільну освіту в приватних закладах. На думку податківців, це оподатковуваний дохід. А все тому, що таку виплату не згадали у вичерпному переліку доходів, що не є оподатковуваним доходом платника. З цього контролюючий орган зробив висновок про оподаткування такої компенсації ПДФО. Ставка класична - 18%. Звісно ж, додатково виникають 1,5% військового збору.

Таким чином, фіскали стверджують: сума компенсації, встановлену іншим, ніж закон, нормативно-правовим актом, включають до загального оподатковуваного доходу платника як інші доходи. Її оподатковують ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Під іншим, аніж закон, актом податківці, вочевидь, розуміють підзаконні нормативно-правові акти та/або нормативні акти органів місцевого самоврядування. За цією логікою мають оподатковуватися усі виплати і компенсації, надані за рішеннями місцевої влади, якщо вони не вказані у ст. 165 ПКУ. Остання передбачає звільнення від оподаткування ПДФО.

Окрім того, в консультації торкнулися і податкового агента щодо комунальних компенсацій за дошкільну освіту. Таким податковим агентом податківці вважають юрособу, яка нараховує (виплачує) дохід у вигляді компенсації батькам, чиї діти здобувають освіту в приватних закладах дошкільної освіти. Саме така юрособа має виконати усі функції податкового агента, передбачені законодавством.

Джерело: ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 27.05.2019 р. № 2395/10/26-15-13-06-12-ІПК

Відповіді найактуальніші запитання щодо оподаткування ПДФО виплат фізособам Ви знайдете в матеріалах, які були підготовані фахівцями «Інтерактивної бухгалтерії».

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини