Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як платити ЄСВ, якщо фізособа – і працівник, і підрядник

5 червня 2019, 17:40
270
0
Реклама

Державна фіскальна служба оприлюднила податкову консультацію щодо сплати єдиного внеску у ситуації, коли підприємство використовує працю свого співробітника одночасно на умовах роботи і за внутрішнім сумісництвом, і за ЦПД. Податківці вказали, що за таких умов підприємство зобов'язане нараховувати і сплачувати єдиний внесок із сукупного доходу зазначеного працівника за місяць.

При розрахунку бази нарахування ЄСВ слід враховувати сукупний дохід зазначеного працівника за місяць.

При цьому, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру нарахованого доходу (звісно, з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ) та ставки ЄСВ.

У разі, коли загальна сума заробітку особи (зарплата за основним місцем роботи+за сумісництвом+за ЦПД) не дотягне до розміру мінімалки, ЄСВ слід рахувати за "мінзарплатним правилом". Тобто суму ЄСВ визначають як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховують зарплату (дохід), та ставки ЄСВ.

Торкнулися контролери і питання заповнення Звіту з ЄСВ за формою Д4. Вони вказали: якщо щодо однієї застрахованої особи у його таблиці 6 заповнюють кілька рядків, то кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця зазначають лише в одному. А саме - у тому, в якому зазначають дані про суми заробітної плати.

Джерело: ІПК ДФС від 22.05.2019 р. № 2295/6/99-99-13-03-02-15/ІПК

Про те, як виправити помилку у Звіті з ЄСВ, якщо недонарахували ЄСВ до мінімального страхового внеску, читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини