Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно застосовувати РРО при здійсненні операцій з електронними грошима

7 червня 2019, 08:30
331
0
Реклама

При продажу (розповсюдженні, придбанні) електронних грошей за готівкові кошти та здійсненні розрахунків за товари (послуги) електронними грошима (далі - е-гроші) РРО застосовують на загальних підставах згідно з вимогами чинного законодавства. Водночас при продажу (розповсюдженні, придбанні) е-грошей виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку) можна не застосувати РРО. На цьому наголосили податківці в ІПК ДФС від 28.05.2019 р. № 2428/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

Перед тим як зробити відповідний висновок, контролери роз'яснили принцип роботи е-грошей.

Він загалом полягає у тому, що будь-яке підприємство може бути як у ролі торгівця, отримуючи е-гроші за товари та послуги, так і в ролі користувача, оплачуючи ними свої покупки. Для цього юрособа на підставі договору, укладеного з банком (емітентом або агентом з розрахунків), відкриває два електронні рахунки (гаманці):

- один для отримання е-грошей як торгівця,

- інший - для розрахунку як користувача.

Щоб здійснити платіж, необхідно спочатку придбати за реальні гроші платіжні засоби системи (зобов'язання). Їх спершу зараховують на електронний гаманець (далі - е-гаманець), а потім їх використовує користувач. Поповнювати е-гаманець можна через відділення банків, з якими співпрацює система, з платіжної картки, з поточного банківського рахунку або через платіжні термінали.

У разі надходження е-грошей на е-гаманець їх можна перевести в готівку або на банківський рахунок.

Також фахівці ДФС завважили, що РРО можна не застосовувати при здійсненні комерційним агентом операцій з розповсюдження е-грошей на е-гаманець споживача у разі відсутності місця проведення розрахунків. Тобто тоді, коли споживач оплачує за поповнення продавцем е-гаманця через мережу Інтернет, а продавець (розповсюджувач) поповнює е-гаманець споживача через мережу Інтернет.

Джерело: ІПК ДФС від 28.05.2019 р. № 2428/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

Суб'єктів господарювання, що застосовують РРО, може зацікавити матеріал "Застосовуємо РРО по-новому" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини