Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До акцизної революції – рукою подати

7 червня 2019, 12:45
353
0
Реклама

Податківці відрапортувалися про свою готовність до першолипневих змін. Йдеться про набрання чинності нормами, які передбачають зміни у фіскальному нагляді за обігом пального та етилового спирту. Нагадаємо, що ключові новації - введення ліцензування діяльності з виробництва та обігу пального, впровадження обліку на акцизних складах суб'єкта господарювання тощо.

Говорячи про ліцензії на виробництво, продаж і зберігання пального, податківці нагадали про потребу подавати для їх отримання заяву та супровідні документи. Перелік останніх визначений Законом України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Від себе додамо, що відповідних норм у чинній редакції цього Закону з вогнем не знайдете - вони набудуть чинності тільки 1 липня.

Також податківці акцентували: платники акцизного податку повинні були з 1 травня до 1 червня поточного року зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких вони будуть станом на 1 липня.

Потрохи, але все ж з'являються і підзаконні нормативні акти, покликані забезпечити реалізацію акцизних перетворень. Так, Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового був затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408. Крім нього, на стадії погодження перебуває наказ Мінфіну, який затвердить різноманітні форми заяв та порядок заповнення акцизної накладної й її розрахунку коригування.

Це дозволило податківцям оптимістично ствержувати, що до 1 липня суб'єкти господарювання будуть мати можливість зареєструватися платниками податку та зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких вони будуть станом на 1 липня.

Водночас контролери визнали, що чинне законодавство не передбачає відповідальності суб'єкта господарювання, який не зареєструвався платником акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового. Не передбачено відповідальність і тих, хто не здійснить реєстрацію акцизних складів до 01.07.2019 р в системі електронного адміністрування реалізації пального.

На завершення податківці нагадали, що з 1 до 20 липня виробники спирту етилового зобов'язані будуть подати до контролюючого органу акт проведення інвентаризації обсягів залишків спирту етилового станом на початок дня 01.07.2019 р.

Джерело: офіційний портал ДФС

Про те, кому потрібен акцизний склад і як його зареєструвати, читайте в матеріалі газети «Інтерактивна бухгалтерія».

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини