Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Чим загрожує затягування з оновленням УКТ ЗЕД?

7 червня 2019, 14:10
270
0
Реклама

Ніна Южаніна, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики, на своїй сторінці у Ліга.Блоги розповіла, що знову не так із гармонізованою системою опису та кодування товарів. Річ у тім, що Гармонізовану систему опису та кодування товарів змінюють один раз на п'ять років. Її шоста редакція набрала чинності у 2017 р. Наступна з'явиться у 2022 р. А вітчизняна УКТ ЗЕД досі побудована на основі версії Гармонізованої системи 2012 р.

Держава Україна зобов'язана в найкоротші терміни забезпечити приведення УКТ ЗЕД у відповідність до сучасної редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів. Цій меті присвячено законопроект № 7306 від 17.11.2017 р.

Законопроект, зокрема, передбачає:

- приведення товарної номенклатури у відповідність із вимогами ГС-2017;

- стандартизацію зовнішньоторговельної документації;

- усунення розбіжностей у версіях систем класифікації товарів України та інших країн шляхом уточнення описових частин певних кодів товарів;

- запровадження нової кодифікації для товарів зі значними обсягами торгівлі;

- прискорення та спрощення процедури митного оформлення товарів під час здійснення зовнішньоторговельних операцій.

Ніна Южаніна наголошує: оскільки у 2022 р. запровадять нову, сьому, редакцію Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації, то й в Україні буде потрібен новий законопроект.

На жаль, законопроект № 7306 не розглянула Верховна Рада. Автор блогу підкреслює: УКТ ЗЕД, побудована на основі ГС-2012, фактично запрацювала з 2014 р. Тобто маємо 2,5 роки згаяного часу та протермінування виконання державою Україна зобов'язань. Це негативно впливає на імідж нашої держави.

Ніна Южаніна озвучує й інші негативні наслідки неприйняття згаданого вище законопроекту:

- розбіжність у товарних кодах країни-експортера та України під час митного оформлення товарів та продукції, що імпортується;

- збільшення часу на проведення процедури митного оформлення товарів та підвищення корупційної складової такої процедури за рахунок ускладнення визначення митної вартості товарів, коди УКТ ЗЕД яких не співпадають із кодами, що використовуються країнами-експортерами;

- неможливість якісного виконання митними органами України зобов'язань щодо надання даних митної статистики компетентним органам інших країн в рамках домовленостей про обмін статистичною інформацією;

- неспівставність запитуваних Україною даних митної статистики, отриманих від компетентних органів інших країн.

На думку голови парламентського комітету, супротив та негативні відгуки, що час від часу виникають у зв'язку з цим законопроектом, є не чим іншим, як небажанням народних депутатів дійти до суті цієї урядової ініціативи, в якій взагалі відсутній політичний підтекст.

Джерело: блог Н. Южаніної

Про зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД читайте в матеріалі газети «Інтерактивна бухгалтерія».

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини