Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова наполягає на сплаті податків із безоплатного харчування працівників

10 червня 2019, 09:00
983
4
Реклама

Податківці продовжують наполягати, що безоплатне харчуванням працівників, надане роботодавцем, є оподаткованим доходом. Чергова ІПК з цього приводу розміщена в Реєстрі на сайті ДФС.

Вони апелюють до того, що поняття "шведський стіл", "харчування за принципом "шведського столу" та "громадське харчування" не передбачає ПКУ та інші нормативно-правові акти України.

Доходи, одержані платником податків у вигляді "громадського харчування", "харчування за принципом "шведського столу" не є додатковим благом. Однак це зовсім не означає, що такі доходи звільнені від оподаткування ПДФО та ВЗ.

З позиції ДФС, до оподатковуваного доходу включають також й інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ). А у звільнених від оподаткування доходів немає безоплатного харчування працівників.

Як товариством, так і суд, підтримують позицію, що вартість "громадського харчування" та "харчування за принципом "шведський стіл" вважається доходом платника податків. Проте, як уважає ДФС, неможливість персоніфікувати отриманий дохід не слугує підставою для звільнення працівника від сплати ПДФО та ВЗ.

До того ж Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170, не містить витрати на безоплатне харчування.

В результаті податківці підсумовують: оскільки безоплатним харчуванням забезпечують виключно працівників товариства і продукти харчування закуповує товариство відповідно до кількості працівників, то дохід у вигляді вартості такого харчування є об'єктом оподаткування ПДФО та ВЗ та базою нарахування ЄСВ.

Аналогічна позиція прозвучала й раніше в ІПК від 05.09.2018 р. № 3853/6/99-99-13-02-03-15/ІПК; від 15.11.2018 р. № 4828/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Зверніть увагу! ДФС також наголошує, що положення колдоговору не можуть встановлювати або змінювати норми ПКУ щодо оподаткування доходів фізичних осіб.

Тому роботодавцям не лишається нічого іншого, як оподатковувати дохід у вигляді вартості безоплатного харчування за принципом "шведський стіл". Аби зробити це правильно радимо роботодавцю спершу у внутрішніх розпорядчих документах прописати механізм персоніфікації таких доходів працівників.

Про податкові наслідки харчування працівників за кошти роботодавця можна прочитати у газеті "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини