Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

ЗЕД-контракт: коли заміна боржника не допускається

21 червня 2019, 08:45
4537
0
Реклама

Представники ДФС переконані, що відступлення права вимоги між резидентами при здійсненні експортно-імпортних операцій суперечить валютним правилам.

Нагадаємо: у разі укладання договору про відступлення права вимоги між двома резидентами України, право кредитора переходить до іншого резидента, і в підсумку валютна виручка надійде не власнику експортованої продукції, а іншій особі, що суперечить вимогам Закону № 2473.

Тут варто додати, що у цьому випадку загроза полягає у тому, що ЗЕД-операцію не знімуть з валютного контролю в банку через відсутність валютної виручки за експортним контрактом (чи ввезення товару за імпортним договором).

З іншого боку у разі заміни боржника-нерезидента іншим нерезидентом валютна виручка (товар) надійде експортеру (імпортеру) продукції, але від іншого нерезидента. У такому випадку вимоги Закону № 2473 не будуть порушені.

Джерело: роз'яснення з категорії 114.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Корисним на цю тему буде також наступний матеріал: "Експорт товарів: нові правила валютного регулювання" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.


Консультації, аналітика, ситуації для бухгалтера, тематичні вебінари завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини