Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безоплатно роздали товари в межах рекламної акції: що з ПДВ

27 червня 2019, 08:30
703
0
Реклама

ДФС розповіла, як оподатковувати ПДВ безоплатне розповсюдження товарів в межах проведення рекламних акцій. Йдеться про товари, які отримали з ПДВ (який включили до складу податкового кредиту) і без ПДВ.

За словами податківців, тут все залежить від того, чи включав платник ПДВ вартість безоплатно переданих товарів/послуг під час проведення маркетингових/рекламних заходів до складу вартості оподатковуваних операцій. Мова йде про вартість продажу товарів/готової продукції/послуг, які підлягають оподаткуванню та пов'язані з отриманням доходів. Щоб дізнатися це, можна заглянути, наприклад, у калькуляції вартості товарів/готової продукції/послуг або в інший документ, який встановлює ціни продажу придбаних, ввезених чи самостійно виготовлених товарів.

Тому маємо можливі такі два варіанта:

• якщо вартість безоплатно переданих товарів/послуг під час проведення маркетингових/рекламних заходів включають до складу вартості оподатковуваних операцій, то такі товари/послуги вважають використаними в оподатковуваних операціях в межах госпдіяльності. У зв'язку з цим їх безкоштовне розповсюдження не можна розглядати як окрему операцію з постачання. Відповідно, ПДВ-зобов'язання за п. 185.1 ПКУ нараховувати не будемо. Додатково нараховувати ПДВ-зобов'язання за п. 198.5 ПКУ теж не потрібно;

• якщо вартість безоплатно переданих товарів/послуг, придбаних з ПДВ (який включили в податковий кредит) НЕ включають до складу вартості оподатковуваних операцій, то таку передачу/надання товарів/послуг слід розглядати як операцію з безоплатного постачання товарів/послуг. Зазначена операція є об'єктом оподаткування ПДВ. При цьому базу оподаткування ПДВ визначають відповідно до п. 188.1 ПКУ. А ось додатково нараховувати ПДВ-зобов'язання за п. 198.5 ПКУ все одно не потрібно.

До того ж якщо при придбанні товарів/послуг ПДВ не нараховували та, відповідно, не включали до податкового кредиту, податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ нараховувати не потрібно.

Такої думки фіскали дотримувалися і раніше - див., наприклад, ІПК ДФСУ від 20.04.2018 р. № 1783/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Джерело: ІПК ДФСУ від 23.05.2019 р. № 2343/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Більше про наслідки з ПДВ у разі безоплатної роздачі товарів читайте в статті "Безоплатне передання: ПДВ-наслідки" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини