Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи обов’язково повертати гроші за неякісний товар мають за місцем його продажу

1 липня 2019, 10:00
268
0
Реклама

Податківці роз'яснили, чи не буде порушенням, якщо кошти за товар, придбаний в одному торгівельному об'єкті суб'єкта господарювання, повернуть в іншому торгівельному об'єкті цього ж суб'єкта господарювання.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), зобов'язані в обов'язковому порядку видавати особі, яка повертає товар або відмовляється від послуги, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції. Водночас місце повернення коштів чинним законодавством не визначено.

Водночас контролери нагадали, що згідно з положеннями Закону України "Про захист прав споживачів" від 12.05.1991 р. № 1023-ХІІ у разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

·розірвати договір та повернути сплачену за товар грошову суму;

·замінити товар на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника).

Відповідні вимоги споживача пред'являються на вибір споживача продавцеві за місцем купівлі товару, виробникові або підприємству, що задовольняє ці вимоги за місцезнаходженням споживача.

Зазначені вимоги за місцезнаходженням споживача задовольняють також створені власником продавця торговельні підприємства та філії, що продають аналогічні придбаним споживачем товари, або підприємства, на які ці функції покладено на підставі договору. Функції представників підприємств - виробників виконують їх представництва та філії, створені виробниками для цієї мети, або підприємства, які задовольняють зазначені вимоги на підставі договору з виробником.

Джерело: ІПК ДФСУ від 21.06.2019 р. № 2855/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Суб'єктам господарювання, що працюють з РРО, корисним може бути матеріал "Відповідальність за порушення під час використання РРО" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини