Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яких помилок найчастіше припускаються платники акцизу

2 липня 2019, 11:25
495
0
Реклама

Фахівці Офісу ВПП ДФС проаналізували помилки, яких припускаються платники акцизного податку, та розповіли про основні з них. Відповідну інформацію вони оприлюднили на офіційному порталі ДФС.

По-перше, платники неправильно визначають період для отримання права на застосування звільнення від оподаткування акцизним податком операцій з експорту підакцизних товарів.

Зокрема, експортери орієнтуються на дані оформленої митної декларації, проте право на застосування звільнення від оподаткування згідно пп. 213.2.1 ПКУ експортованих підакцизних товарів виникає виключно у разі їх фактичного вивезення за межі митної території України.

По-друге, платники не нараховують акцизний податок на втрачений підакцизний товар внаслідок обставин, не визначених у п. 216.3 ПКУ та таких, що не можуть вважатися форс-мажорними.

Принагідно контролери нагадали, що у разі виникнення дії форс-мажорних обставин, що призвели до втрати підакцизних товарів, з метою застосування звільнення від оподаткування, передбаченого п. 216.3 ПКУ, платникам податків рекомендовано отримати відповідний висновок Торгово-промислової палати про дію форс-мажорних обставин.

По-третє, виробники тютюнових виробів не реєструють ввезене на митну територію України обладнання для підготовки або обробки тютюну (код УКТ ЗЕД 8478 10 00 00), що призводить до накладання штрафу у розмірі 150 тисяч гривень (ст. 17 Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР).

По-четверте, дані щодо реалізації підакцизних товарів, зазначених у Звітах про обсяги виробництва або придбання та реалізації підакцизних товарів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів), не відповідають даним акцизної декларації. Це може бути підставою для проведення контрольно-перевірочних заходів.

По-п'яте, при самостійному донарахуванні акцизного податку платники в уточнюючих акцизних деклараціях (а саме у додатку 8) не визначають пеню за недоплату грошового зобов'язання (пп. 129.1.3 ПКУ). Це викликає необхідність донараховувати таку пеню за результатами камеральної перевірки, а також - застосовувати до посадових осіб адміністративну відповідальність за порушення порядку ведення податкового обліку.

За матеріалами сайту Офісу великих платників податків ДФС

Платниками акцизу з реалізації пального цікавим може бути матеріал "Акцизна накладна на обіг пального: види та правила складання" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини