Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безкоштовний приз чи за 1 грн: скільки податків сплатити

4 липня 2019, 09:30
755
0
Реклама

Виграти щось завжди приємно. Але за радісними емоціями не варто забувати, що виграш - це ще й офіційний дохід. А отже, доведеться сплатити податки

Доходи у вигляді виграшів та призів включають до оподаткованого доходу. Податковим агентом у такому випадку є та особа, яка здійснює відповідне нарахування (виплату) платнику податків. Йдеться про випадки нарахування (виплати, надання) на користь платника податку доходу у вигляді виграшів (призів):

- у лотерею чи в інших розіграшах;

- у букмекерському парі;

- у парі тоталізатора;

- призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті .

Якщо приз дарують в результаті розіграшу безкоштовно, тоді його вартість визначають за звичайною ціною та включають до оподатковуваного доходу й оподатковують за ставкою 18%.

Коли ж за результатами розіграшу виграшем є право придбати річ за 1 грн, то це вважають персоніфікованою (індивідуальною) знижкою з ціни товару, а суму такої знижки оподатковують як додаткове благо за ставкою 18%.

Джерело: роз'яснення із категорії 103.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

"Чи складають акт про видачу коштів у разі виплати виграшу" читайте матеріал видання Бухгалтер&Закон за посиланням.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини