Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зарплата і відпускні нараховані працівнику за поточний та майбутні періоди: що з ЄСВ

5 липня 2019, 15:00
329
0
Реклама

Нараховують ЄСВ працівнику, якому розраховують відпускні за поточний і майбутній періоди, за кожен період окремо. При цьому сплату ЄСВ здійснюють з усієї суми нарахованих відпускних у місяці, в якому були здійснені нарахування. Так пояснюють податківці.

Для працівника, який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував у відпустці, де загальна сума нарахованого доходу за поточний місяць не перевищує розміру МЗП, сума ЄСВ розраховується, як добуток розміру МЗП, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки ЄСВ.

Водночас ЄСВ на суму другої частини відпускних нараховують на фактично нараховану суму, оскільки ці доходи включають до бази нарахування ЄСВ майбутнього періоду.

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру МЗП, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру МЗП, та ставки ЄСВ. Умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

Зверніть увагу: кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця не може зазначатися у звітному місяці за майбутні та минулі звітні періоди, за винятком відпустки, відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами та випадків поновлення на роботі особи за рішенням суду.

Джерело: ГУ ДФС у Волинській області.

Як саме відбувається сплата ЄСВ роботодавцями. Які дії при цьому необхідно здійснити бухгалтеру, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Порядок сплати ЄСВ роботодавцями".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини