Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівник взяв відпустку "авансом" і звільнився: утримуємо зайве

17 липня 2019, 08:45
849
0
Реклама

Держпраці пояснила як утримувати із зарплати працівника оплату за дні щорічної відпустки, що були невідпрацьовані.

При проведенні остаточного розрахунку із працівником роботодавець має право утримати із зарплати працівника суму відпускних за дні відпустки, надані "наперед" (п. 2 ч.2 ст.127 КЗпП та ст.22 Закона України "Про відпустки" ).

Проте у ч.2 і 3 ст.22 Закону "Про відпустки" зазначено перелік випадків, коли вказане відрахування не проводять.

Зауважимо, що відраховувати із зарплати відпускні можна лише за дні відпустки, надання якої прив'язане до робочого року (ст. 22 Закону "Про відпустки"). Тобто лише за дні щорічної відпустки.

Якщо ж працівник скористався навчальною відпусткою, соцвідпусткою на дітей, додатковою відпусткою для учасників бойових дій, то підстав для утримання відпускних за дні таких відпусток немає.

Зверніть увагу!

При остаточному розрахунку при звільненні працівника необхідно обчислити суму відпускних, яку було нараховано за дні невідпрацьованого ним періоду. Потім із зарплати за відпрацьований поточний місяць утримати суму незароблених відпускних.

Не потрібно заново визначати середньоденну зарплату, виходячи з нового розрахункового періоду. Для розрахунку беруть той середньоденний заробіток, який застосовували під час нарахування відпускних.

За повідомленням ГУ Держпраці у Рівненскій області.

Як правильно надати щорічну основну й додаткову відпустки працівнику читайте тут.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини