Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли виникає показник "?Перевищ"?

19 липня 2019, 15:30
892
0
Реклама

Офіс ВПП ДФС нагадав про причини виникнення показника "?Перевищ" - перевищення суми задекларованих податкових зобов'язань над сумою ПДВ в зареєстрованих податкових накладних/розрахунках коригування.

У більшості випадків, такий показник відіграє неабияку роль, оскільки зменшення реєстраційного ліміту і, як наслідок недостатність реєстраційного ліміту, зумовлює постійну необхідність поповнювати електронний ПДВ-рахунок.

Основними причинами виникнення розбіжностей між задекларованими показниками податкових зобов'язань та даними ЄРПН можуть бути:

• відсутність реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування;

• виписка та відображення в податковій звітності помилкових податкових накладних та розрахунків коригування;

• відображення заблокованих податкових накладних та розрахунків коригування у звітності;

• помилки платників при включенні до декларації з ПДВ розрахунків коригування на зменшення/збільшення податкових зобов'язань з ПДВ, зареєстрованих із запізненням.

Наприклад: платник ПДВ подав уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації за попередній період у зв'язку із самостійним виправленням помилок, відповідно до якого збільшено суму податкового зобов'язання до сплати. Однак, на момент подання такого уточнюючого розрахунку податкові накладні/розрахунки коригування ще не були зареєстровані в ЄРПН. За таких умов, звісно ж, виникає показник "?Перевищ", який впливає на зменшення ліміту для реєстрації податкових накладних, адже виникає розбіжність між задекларованими показниками податкових зобов'язань та даними ЄРПН.

До того ж у ПДВ-декларації за червень 2018 року потрібно було відобразити в таблицях 1.1 та 1.2 додатку Д5 до декларації, всі податкові накладні та розрахунки коригування, які не були зареєстровані в ЄРПН на дату подання цієї декларації. Тобто навести суми ПДВ із показника "?Перевищ", саме за незареєстрованими податковими накладними/розрахунками коригування й отримати можливість скористатися нормою п. 2001.9 ПКУ, що дало б змогу платнику "вирівняти" свій реєстраційний ліміт для виписки податкових накладних.

Крім того, контролери зауважили, що ігнорування показника "?Перевищ" відповідно до вимог податкового законодавства є підставою для проведення податковими органами контрольно-перевірочних заходів із відповідним застосуванням до платника штрафних санкцій згідно ст. 1201 ПКУ.

Джерело: повідомлення на офіційному веб-сайті Офісу великих платників податків ДФС.

Щоправда, не завжди для реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування потрібен реєстраційний ліміт. Які саме це випадки ми розповідали в матеріалі "Коли для реєстрації ПН/РК реєстраційний ліміт не потрібен" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини