Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Смерть" підприємства не означає зникнення його боргів

25 липня 2019, 10:00
306
0
Реклама

Фахівці ОВПП ДФС розглянули ситуацію ліквідації підприємств, що накопичили велику заборгованість перед бюджетом. На їх думку, доволі часто власники та керівники бізнесових структур намагаються використовувати при цьому штучні прогалини у законодавстві. А це, по факту, лише призводить до покидання підприємств з боргами перед бюджетами, працівниками та іншими кредиторами.

Розглядаючи процедурні моменти "вбивства" юрособи, податківці зупинилися на долі заборгованості перед державою. Так, скаржаться вони, на сьогодні ліквідаційні комісії (ліквідатори) не вважають обов'язковим повідомляти контролюючий орган про те, що підприємство ліквідовують. А ліквідаційні комісії, які з доброї волі повідомляють, що юрособа "прощається з життям", також трапляються, але, досить рідко. Але команда Офісу запевняє: ліквідаційна комісія зобов'язана повідомляти контролюючі органи про ліквідацію або реорганізацію підприємства, протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення. У повідомленні також має бути зазначений строк заявлення кредиторами своїх вимог. Такий строк визначений законодавством і має становити не менше 2 місяців і не більше 6.

Якщо ж ліквідаційна комісія (ліквідатор) вважає за потрібне ухилятися від розгляду кредиторських вимог контролюючого органу чи намагається "відфутболити" такі вимоги, то команда Офісу радить добре подумати про наслідки. Адже контролюючий орган оперативно звертається до суду з позовом до ліквідаційної комісії. І за рішенням суду кредиторські вимоги задовольняють, зазвичай - за рахунок майна, що залишилось після ліквідації боржника.

Відповідно команда Офісу наголошує на необхідності виконання платниками податків своїх зобов'язань перед бюджетом, у тому числі на підприємствах, які ліквідовуються.

Джерело: сайт Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби

Про те, чи сплачувати земподаток юрособі-єдиннику, яка тимчасово припинила госпдіяльність, читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини