Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Чайові" у ресторані: як оподаткувати

25 липня 2019, 15:30
911
0
Реклама

ДФС у Закарпатськiй областi роз'яснило ситуацію: як оподаткувати "чайові", що включені до рахунку, які оплатив клієнт безготівково.

В цій ситуації слід виокремити два етапи оподаткування зазначених коштів: як отриманих доходів суб'єктом господарювання та як доходів працівників.

Відповідно, як доходи суб'єкта господарювання "чайові" обліковують отримані кошти за загальним правилом. Тобто такі "чайові" спершу відображають як доходи суб'єкта господарювання згідно з правилами бухобліку при формуванні фінрезультату до оподаткування з подальшим його коригуванням. Потім ці кошти виплачують працівникам.

Проте з питань порядку обліку та формування в бухобліку доходів підприємства по операціях зі сплати через POS-термінал відвідувачами закладів громадського харчування "чайових", податківці порадили звернутись до Мінфіну.

Коли йдеться про виплату таких "чайових" працівникам закладу, податківці радять оподатковувати їх як зарплату. Пов'язано це з тим, що згідно ПКУ зарплата - основна та додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачують (надають) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Тобто підприємство отримує на рахунок "чайові", які сплатив клієнт за рахунком, та у подальшому виступає податковим агентом, виплачуючи їх працівникам.

Джерело: ІПК ГУ ДФС у Закарпатськiй областi від 17.07.2019 р. № 3311/ІПК/07-16-12-03-10

Аналіз роз'яснень податківців щодо сплати ПДФО та військового збору читайте в статті "Сплата ПДФО та військового збору: нетипові ситуації" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини