Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спір про майно в іпотеці не можна вирішувати без іпотекодержателя

26 липня 2019, 10:00
280
0
Реклама

Верховний Суд захистив майнові інтереси іпотекодержателя щодо спірного майна.

Верховний Суд передав на новий розгляд до суду першої інстанції справу щодо встановлення факту проживання сторін однією сім'єю без реєстрації шлюбу, визнання спільною сумісною власністю земельної ділянки та нежитлових приміщень магазина та визнання права власності на 1/2 частку зазначеного майна за позивачкою. Причиною скасування рішення районного суду та ухвали апеляційного суду стало те, що до розгляду справи залучили банк. А саме він видав відповідачеві кредит у сумі більше 2 млн доларів США. За ці кошти і придбали спірне майно. Одночасно його передали банку в іпотеку, а згодом, оскільки відповідач кредитного зобов'язання не виконав, з нього в судовому порядку на користь банку стягнули заборгованість на суму майже 21 млн грн.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду вказав, що іпотека має похідний характер від основного зобов'язання і є дійсною до припинення основного зобов'язання або до закінчення строку дії іпотечного договору. Отже, ухвалення рішення, яке стосується іпотечного майна, у будь-якому випадку стосується прав та обов?язків іпотекодержателя. Адже таке рішення безумовно впливає на можливість виконання вже ухваленого на користь іпотекодержателя рішення про стягнення з відповідача кредитної заборгованості та впливає на можливість банку звернути стягнення на іпотечне майно.

Відповідно у разі визнання права власності на предмет іпотеки за одним із подружжя або за особою, яка проживає з іншою особою однією сім?єю без реєстрації шлюбу, до нового набувача не переходить право власності на предмет іпотеки після укладення договору іпотеки.

Джерело: постанова Верховного Суду від 10 липня 2019 року № 522/3901/16-ц (провадження № 61-20786св18)

Про те, чи сплачувати ПДФО та військовий збір із суми заборгованості, що лишилася непогашеною після звернення стягнення на предмет іпотеки в позасудовому порядку, читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини