Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забезпечення студентів профтехзакладів: уряд запровадив нові правила

26 липня 2019, 11:45
730
0
Реклама

Постановою КМУ № 627 затвердили Порядок забезпечення спеціальним одягом осіб, які здобувають освіту в закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Його дія поширюється і на студентів індустріально-педагогічних вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання.

Порядок визначає механізм забезпечення спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту здобувачів освіти під час виробничого навчання та виробничої практики на роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих умовах.

Спецодяг, виданий закладами освіти безоплатно здобувачам освіти в індивідуальне користування, є власністю закладу освіти, обліковують як інвентар. Він підлягає обов'язковому поверненню здобувачами освіти за умови відрахування із закладу освіти, переведення під час виробничого навчання і виробничої практики на іншу роботу або інше робоче місце та в інших випадках, коли використання виданого спецодягу не є необхідним. А також - після закінчення строків його використання замість одержуваного нового спецодягу.

Придбавають спецодяг у суб'єктів господарювання, які виробляють та/або реалізують продукцію відповідно до законодавства. Але за умови, що спецодяг, який закуповують, відповідає вимогам безпеки та охорони здоров'я, має позитивний висновок органів з оцінки відповідності, сертифікат відповідності чи декларацію відповідності та задовольняє вимоги Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2008 р. № 761.

А ось підприємства, які відповідно до укладених із закладами професійної (професійно-технічної) освіти договорів надають здобувачам освіти робочі місця або ділянки для виробничої практики (виробничого навчання), за власні кошти забезпечують їх на період виробничого навчання і практики спецодягом за нормами, встановленими для відповідних штатних працівників підприємств.

Також Кабмін встановив, що забезпечення вище зазначених студентів індустріально-педагогічних вишів безкоштовним харчуванням здійснюють відповідно до:

·постанови КМУ від 02.02.2011 р. № 116 "Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість";

·постанови КМУ від 22.11.2004 р. № 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку".

Своєю чергою, після набрання чинності постанови № 627 кане в Лету постанова КМУ від 18.08.1994 р. № 565 "Про порядок повного державного утримання та забезпечення учнів державних професійних навчально-виховних закладів безкоштовним харчуванням і стипендією". Нагадаємо, що цей акт передбачав отримання за умови приналежності до певної категорії (сироти, з малозабезпечених сімей тощо) стипендії, житла, харчування, одягу, побутових речей, предметів особистої гігієни, грошових виплат, безкоштовного харчування. Відповідні пільги поширювалися на учнів державних професійних навчально-виховних закладів та студентів індустріально-педагогічних вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання.

Джерело: постанова КМУ від 17.07.2019 р. № 627.

Про порядок оформлення та оплати практики студентів на підприємстві читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини