Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Монет не буде, а ціни залишаться – як заокруглювати суму в чекові

5 серпня 2019, 17:00
2310
0
Реклама

Як відомо, з 1 жовтня 2019 року юрособи припиняють прийом монет номіналом 1, 2, 5 копійок за всіма видами готівкових операцій. Нацбанк з цього приводу встановив механізм заокруглення в чеках. Так, за умови відсутності дрібних монет в касі при розрахунку з покупцем автоматично відбуватиметься заокруглення суми (копійками від 1 до 4 - в бік зменшення, від 5 до 9 - в бік збільшення). Тож, наприклад, за покупку на суму 18,24 грн оплата складе 18,20 грн.

Але, як наголошують в Європейській Бізнес Асоціації, виникають додаткові питання щодо звітності та оподаткування. Наприклад, згідно з постановою НБУ №25, сума в чеку має подаватись вже з врахуванням заокруглення. Ця ж сума має бути зазначена і в фіскальному звітному чеку (z-звіті), який передають як звітування до податкової. Але, при цьому, базою оподаткування ПДВ є сума до заокруглення.

Додатково проблемою залишається реалізація підакцизних товарів за цінами вище чи нижче мінімальної для алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Адже якщо бізнес реалізує продукцію за ціною, нижчою за мінімальну навіть на 1-2 копійки, передбачено штраф у розмірі 100% від вартості партії, але не менше 10 тис. грн. Як акцентують представники бізнесу, варто цей аспект врегулювати, адже дивно накладати штрафи на бізнес не за порушення, а через правові неточності. Скажімо, можна дозволити підприємствам використовувати механізм знижок та надбавок. Таким чином, НБУ потрібно внести відповідні зміни до постанови №25, яка наразі забороняє використовувати цей механізм.

А ось парламенту варто буде врахувати цей момент та внести уточнення в Закон № 481 про те, що заокруглення не є порушенням норми щодо реалізації підакцизних товарів відповідно до встановлених МРЦ.

Зауважимо, що громадяни зможуть протягом трьох років без обмежень обміняти монети, які вилучаються. До 30 вересня 2020 року включно це можна буде зробити в усіх відділеннях українських банків. Або ж до 30 вересня 2022 року включно - у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

Джерело: сайт Європейської Бізнес Асоціації

Про те, як заокруглення сум в чеках впливає на базу оподаткування, читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини