Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Монополії електронних майданчиків на ринку оцінки майна можуть покласти край

8 серпня 2019, 09:00
743
0
Реклама

Державна регуляторна служба (далі - ДРС) звернула увагу на діяльність електронних майданчиків, котрі здійснюють послуги з розміщення, отримання, передавання інформації до єдиної бази оцінки майна. Нещодавно Антимонопольний комітет України прийняв рішення, яке співпадає з позицією ДРС.

Нагадаємо: ДРС рішенням від 07.12.2018 р. № 17 запропонувала Фонду державного майна внести зміни до Порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку, затвердженого наказом ФДМУ від 17.05.2018 р. № 658, та однозначно визначити для розуміння положення щодо безоплатного отримання послуг авторизованих електронних майданчиків.

Закон № 2628, який запрацював із 01.01.2019 р., фактично посилив монополію електронних майданчиків та надав можливість встановлювати ними ринкові тарифи на свої послуги. Таким чином, узаконили норму про те, що інформацію в базу вносять, а також здійснюють оцінювання тільки через посередників. Загалом авторизовані майданчики жодної функції не виконують. При цьому за цю послугу треба заплатити гроші.

ДРС також вважає, що наразі безперешкодний та безоплатний доступ суб'єктів оціночної діяльності, нотаріусів до єдиної бази даних про оцінку неможливий. Така ситуація склалась через відсутність чітко регламентованих вимог, які б визначали порядок встановлення вартості надання таких послуг.

Тож ДРС виступає за те, щоб ВРУ скасувала положення Закону № 2628 в частині діяльності електронних майданчиків, що здійснюють послуги з розміщення, отримання, передавання інформації до єдиної бази оцінки майна і тим самим скасувати монополію та встановити прозоре й передбачуване державне регулювання.

Джерело: сайт ДРС.

Бухгалтера бюджетної установи зацікавить матеріал "Переоцінка ОЗ в бюджетних установах: процедурні аспекти й облікові нюанси" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини