Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам рекомендували перевіряти номер рахунку IBAN на помилки

8 серпня 2019, 12:45
2197
0
Реклама

У ході впровадження міжнародного коду рахунків за стандартом IBAN НБУ виявив, що деякі банки невірно формують контрольний розряд у коді IBAN. Застереження НБУ вказав у листі № 52-0011/40388.

Алгоритмом розрахунку контрольного розряду для стандарту IBAN передбачає, що значення контрольного розряду може бути отримано в діапазоні від "02" до "98". Проте алгоритм перевірки контрольного розряду видає відповідь "контрольний розряд є правильним" у т. ч. для контрольних розрядів "00" і "01". І це попри те, що такі контрольні розряди не можуть бути отримані в результаті застосування алгоритму розрахунку контрольного розряду.

Тому ті системи автоматизації, які під час відкриття рахунку IBAN орієнтовані виключно на алгоритм перевірки контрольного розряду, наражаються на ризик формування неправильного контрольного розряду ("00" або "01").

Тож рахунки IBAN з контрольним розрядом "00" або "01" є неправильними.

НБУ вказує учасникам СЕП, які помилково відкрили своїм клієнтам рахунки IBAN з контрольним розрядом "00", "01" або "99", перевідкрити ці рахунки. Для цього треба дотримуватись вимог алгоритму розрахунку контрольного розряду.

Тож суб'єкти господарювання, яким помилково відкрили рахунки IBAN із контрольними розрядами розрядом "00", "01" або "99" (а це 3-я та 4-та цифри із 29-значного коду рахунку), мають звернутись до обслуговуючого банку із метою перевірки коректності номеру нового рахунку за стандартом IBAN.

Джерело: лист НБУ від 06.08.2019 р. № 52-0011/40388.

Здійснити перевірка IBAN номери на помилки можна за посиланням.

Що потрібно враховувати керівнику та бухгалтеру про банківські рахунки за стандартом IBAN читайте в газеті "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини