Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Щомісячний індекс очікувань ділової активності: перші результати від НБУ

12 серпня 2019, 15:40
298
0
Реклама

НБУ запровадив новий інструмент оперативної оцінки та відслідковування тенденцій розвитку економіки - щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА).

Індекс розраховують на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки. Додаткова оперативна інформація дасть змогу підсилити аналітичну підтримку ключових рішень НБУ.

У щомісячних опитуваннях для ІОДА братимуть участь приватні компанії промисловості, будівництва, торгівлі та сфери послуг. Попри значну частку у ВВП сільського господарства, підприємства цього сектору не залучатимуть до опитування. Це загальносвітова практика, пов'язана зі сильною сезонністю сільськогосподарського виробництва, яка негативно відображається на репрезентативності таких опитувань.

У першому пілотному опитуванні у липні поточного року взяли участь 106 підприємств, із яких підприємства промисловості - 30%, будівництва - 11%, торгівлі та сфери послуг - відповідно 22% та 37%. Результати опитування показали, що більшість респондентів очікували поліпшення економічного стану своїх підприємств порівняно з попереднім місяцем - індекс очікувань ділової активності загалом по економіці становив 52.4. Усі сектори, крім будівництва, оптимістично оцінювали результати економічної діяльності у липні. Найоптимістичніше налаштовані підприємства промисловості (значення індексу - 54.1)

Джерело: Національний банк України.

Читайте також статтю "Валютні новації: захисні заходи й обмеження" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини