Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПН на покупця-ПДВшника зареєстрували з типом причини 08: чи можна виправити помилку

2 вересня 2019, 09:00
615
0
Реклама

ДФС розглянула ситуацію, в якій платник ПДВ зареєстрував в ЄРПН податкову накладну на отримувача (покупця) - платника ПДВ із типом причини 08. А потім спробував зареєструвати розрахунок коригування до такої податкової накладної, але це не вдалося зробити.

Стосовно цієї ситуації податківці відзначили:

- У розрахунках коригування, складених до податкових накладних, у яких заповнили поле "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини", це поле також потрібно було заповнити. При цьому тип причини повинен відповідати типу причини, який зазначили у податковій накладній, до якої складають розрахунок коригування;

- Порядок заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307, (далі - Порядок № 1307) не передбачає заповнення у податковій накладній, яку складають на постачання товарів/послуг платнику податку, та яку надають отримувачу (покупцю), поля "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини";

- Зазначений розрахунок коригування до податкової накладної не може бути зареєстрований в ЄРПН внаслідок порушення платником податку вимог Порядку № 1307 при складанні такої податкової накладної.

Отже, у цій ситуації стандартний порядок виправлення помилок у заголовній частині податкової накладної не підходить. Нагадаємо, що стандартний порядок передбачає: скласти розрахунок коригування, в якому всі правильно заповнені реквізити податкової накладної повторити, а реквізит, у якому допустили помилку, заповнити без помилок.

На жаль, фіскали не дали чіткого алгоритму дій для платників податків у вказаній ситуації.

Вважаємо, що можна провести аналогію із виправленням помилкового ІПН покупця. Тому, на нашу думку, алгоритм дій має бути наступним: зареєструвати в ЄРПН анулюючий розрахунок коригування (із зазначенням типу причини 08) і нову податкову накладну без помилки.

Джерело: ІПК ДФСУ від 14.08.2019 р. № 3795/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Більше про виправлення помилок в податкових накладних читайте в матеріалі "Виправлення помилок у податкових накладних: як скласти розрахунок коригування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини