Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи буде податковий кредит із ПДВ на підставі тимчасової митної декларації

3 вересня 2019, 12:00
689
0
Реклама

ДФС роз'яснила, що формувати податковий кредит із ПДВ слід на підставі митної декларації, яка підтверджує завершення декларування ввезеного на митну територію товару.

У п. 201.12 ПКУ визначено, що у разі ввезення товарів на митну територію України документом, який посвідчує право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

Верховний Суд у постанові від 11.06.2019 р. у справі № 826/5939/16 зазначив, що тимчасова або неповна декларація не є завершальним документом. Її подання не є фактом завершення декларування, а передбачає лише спрощений порядок випуску товарів у вільний обіг. Таке спрощення покладає на декларанта обов'язок протягом 30 днів із дня випуску товарів у вільний обіг подання митної декларації, заповненої у звичайному порядку. Тим самим забезпечується завершеність процедури декларування. Прийняття митним органом такої декларації і є завершальним юридичним фактом правовідносин митного оформлення.

Отже, у разі здійснення операцій із увезення товарів на митну територію України податковий кредит із ПДВ платник податку формує на підставі прийнятої митним органом митної декларації, заповненої у звичайному порядку з установленим обсягом даних, яка підтверджує завершення декларування ввезеного на митну територію товару. Звісно, за умови дотримання інших вимог щодо формування податкового кредиту.

При цьому за тимчасовою митною декларацією формувати податковий кредит не можна.

Джерело: ІПК ДФСУ від 27.08.2019 р. № 4002/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Облік операцій з імпорту товарів ми розглядали в матеріалах сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

"Імпорт товарів: бухгалтерський та податковий облік";

"Імпорт товарів: документальні підстави для оприбуткування".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини