Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Транспортне експедитування із залученням перевізників: що з ПДВ у експедитора

11 вересня 2019, 14:15
971
0
Реклама

Податківці роз'яснили, як оподатковувати ПДВ транспортно-експедиторські послуги, які надають в межах виконання договорів перевезення митною територією України із залученням третіх осіб - перевізників.

Тут слід враховувати вимоги пп. "б" п. 185.1 і пп. "ж" п. 186.3 ПКУ:

- якщо замовник перевезення вантажів митною територією України є резидентом України, - транспортно-експедиторські послуги, які надає експедитор, є об'єктом оподаткування ПДВ та підлягають оподаткуванню ПДВ у загальному порядку за основною ставкою;

- якщо замовник перевезення вантажів митною територією України є нерезидентом (який не має постійного представництва на митній території України), - транспортно-експедиторські послуги, які надає експедитор, не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Базою оподаткування ПДВ у експедитора є:

- вартість наданих транспортно-експедиторських послуг (винагорода експедитора);

- вартість послуг з перевезення, за умови, що перевізник є платником ПДВ.

Якщо перевізник - НЕплатник ПДВ, то вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовнику.

Податкове зобов'язання з ПДВ на суму перевезення та на суму наданих замовнику експедиторських послуг у експедитора виникає на дату однієї з подій, яка відбулася раніше:

- отримання коштів від замовника;

- оформлення документів, що підтверджують факт здійснення перевезення для замовника.

Таке правило діє і у випадку, коли експедитор сам надає послуги з перевезення, і у випадку, коли експедитор залучає перевізника - платника ПДВ.

Експедитор на дату виникнення податкових зобов'язань складає податкову накладну на замовника перевезення, в якій окремими рядками відображає вартість експедиторських послуг та вартість послуг з перевезення.

Джерело: ІПК ДФСУ від 08.08.2019 р. № 3693/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про облік транспортного експедитування ми розповідали в матеріалі "Транспортне експедирування в межах України: облік в експедитора" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини