Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кінець історії з євробляхами? В Україні хочуть скасувати акциз на авто

17 вересня 2019, 14:15
8400
0
Реклама

У ВРУ зареєстрували законопроект, яким планують внести зміни до ПКУ та видалити з переліку підакцизних товарів транспортні засоби та кузови до них (УКТ ЗЕД 8702, 8703, 8704, 8707, 8711, 8716). Тобто мають намір скасувати акциз на авто.

Як слідує із пояснювальної записки до законопроекту, акцизний збір на транспортні засоби призводить до податкової дискримінації, не сприяє розвитку вітчизняного автовиробництва, створює штучні перешкоди для зростання авторинку та адаптації до світових стандартів.

Акцизний податок на транспортні засоби є необґрунтованим, а також не виконав, не виконує та жодним чином не може виконати покладені на нього функції. Він завдає істотної шкоди суспільству та економіці, порушуючи основні засади податкового законодавства України, спонукає до політичних маніпуляцій та корупції.

Нагадаємо, на сьогодні акциз на легкові авто нараховують по формулі:

Сума акцизу = Ставка (базова) х К(двигун) х К(вік)

Для автівок з об'ємом двигуна менше 3000 куб. сантиментів базова ставка становить 50 євро.

Коефіцієнт двигуна - це об'єм циліндрів двигуна, поділений на 1000.

Коефіцієнт віку - це вік автомобіля.

Наприклад, для автівки з бензиновим двигуном об'ємом 2 куб. см., 2007 року випуску (вік авто 12 років), сума акцизу становить:

Сума акцизу = 50 євро х 2 х 12 = 1200 євро

Також додамо, що на сьогодні сума акцизу - це не найбільш вагомий показник, який робить дорожчим авто під час його розмитнення на виході. Головний чинник - це сума ПДВ, яку має заплатити до бюджету покупець авто.

Тож слідкуватимемо за розглядом даного законопроекту в Раді..

Джерело: законопроект № 2132 від 12.09.2019 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов на авторинку"

Чи необхідно разово подати форму № 20-ОПП під час купівлі вантажного авто у фізособи, дізнавайтесь із матеріалу газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини