Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТМЦ перетворили на вторсировину і продали: які наслідки з ПДВ

17 вересня 2019, 15:00
842
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли платник ПДВ списує придбані ТМЦ (пляшки), які не можуть бути використані за призначенням. Через що було вирішено перетворити такі пляшки на склобій. Для цього залучають інших суб'єктів господарювання - виконавців. Надалі склобій реалізують як вторинну сировину.

Тобто під час здійснення зазначених операцій одні ТМЦ (пляшки) списують з балансу, а оприбутковують на баланс інші ТМЦ (склобій).

Операція з перетворення пляшок на склобій із залученням для цього іншого суб'єкта господарювання - виконавця, є за своєю сутністю окремою операцією з надання послуг. За такою операцією виконавець повинен визначити ПДВ-зобов'язання, а отримувач послуг (замовник) має право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (за умови дотримання інших норм ПКУ для формування податкового кредиту). Тобто така операція є господарською та спрямована на отримання доходу саме виконавцем, а не замовником, якому такий виконавець надає послуги із перетворення пляшок на склобій.

Тож у разі списання пляшок з подальшим перетворенням у склобій, такі пляшки не можуть бути використані у межах госпдіяльності підприємства. Надалі у межах госпдіяльності буде використаний склобій - вторинна сировина, яка підлягає реалізації.

Отже, під час списання ТМЦ (пляшок), які не можуть бути використані у межах госпдіяльності платника податку, ПДВ-зобов'язання не нараховують за умови, що їх вартість включили до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування ПДВ та пов'язані з отриманням доходів. У разі недотримання цієї умови доведеться визначити компенсуючі ПДВ-зобов'язання згідно з пп. "г" п. 198.5 ПКУ.

Під час подальшого постачання вторинної сировини (склобою), отриманої після переробки ТМЦ (пляшок), ПДВ-зобов'язання слід визначати за правилом "першої події" відповідно до п. 187.1 ПКУ. Водночас базу оподаткування визначаємо згідно з п. 188.1 ПКУ, але саме в цьому випадку слід орієнтуватися на договірну ціну продажу такої вторинної сировини, яка відповідає її балансовій вартості.

Джерело: ІПК ДПСУ від 11.09.2019 р. № 123/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Більше про нарахування компенсуючих ПДВ- зобов'язань читайте в статті "Придбання запасів із наперед не відомим призначенням: обрання методу для розподілу ПДВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини