Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці вважають, що єдинник повинен платити земподаток під час хвороби чи відпустки

19 вересня 2019, 16:00
278
0
Реклама

Податківці роз'яснили, чи потрібно підприємцю - єдиннику сплачувати земельний податок при тимчасовому припиненні госпдіяльності.

Особливості справляння земельного податку для спрощенців, встановлює гл. 1 розд. XIV ПКУ.

Фіскали нагадали що, платників ЄП звільняють від обов'язку нарахування, сплати та подання звітності з податку на майно (в частині земподатку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовують платники ЄП І - ІІІ груп для провадження госпдіяльності (пп. 4 п. 297.1 ПКУ).

Вони вказали, що Закон № 755 та інші нормативно-правові акти не передбачають тимчасового припинення підприємницької діяльності.

Тому у разі припиненні госпдіяльності, ФОП не використовує у підприємницькій діяльності свої земельні ділянки. Відповідно не виконує умови, які звільняють платника ЄП від сплати земельного податку.

Отже, контролери зробили висновок: ФОП - єдинники - власники земельних ділянок при припиненні госпдіяльності сплачують земельний податок на загальних підставах.

Нагадаємо: господарська діяльність - це діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

З висновку фіскалів слідує, що якщо підприємець перебував у так званій "податковій відпустці" у зв'язку з хворобою та/або відпусткою, то пільга, передбачена пп. 4 п. 297.1 ПКУ, не спрацьовує.

За інформацією ГУ ДПС у Тернопільській області

Чи сплачують єдинники плату за землю, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Сплата земельного податку суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини