Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Самостійне виправлення помилок в декларації з ПДВ: чи є якісь обмеження

30 вересня 2019, 15:20
455
0
Реклама

Верховний Суд визнав, що право виправляти самостійно виявлені помилки у раніше поданій податковій декларації може бути обмежене виключно випадками, визначеними ПКУ.

Водночас норми ПКУ не містить обмежень щодо виправлення платником податків самостійно виявлених помилок у будь-якому рядку раніше поданої ним податкової декларації.

Суд погоджується з висновком судів попередніх інстанцій про те, що податковим законодавством встановлено два випадки, коли платник податку не може виправити виявлену помилку, це:

- закінчення строків давності, визначених у ст. 102 ПКУ;

- заборона подавати уточнюючі розрахунки під час проведення документальних перевірок до поданих раніше податкових декларацій за звітний період, який перевіряється контролюючим органом (п. 50.2 ПКУ).

У справі йшлося про те, що узгоджене бюджетне відшкодування було використано платником в рахунок погашення майбутніх податкових платежів. Тому, на думку контролерів, платник податку втратив на нього право, подаючи уточнюючу податкову декларацію, в які забажав отримати його на банківський рахунок. Тож, контролери наголосили, що платник податку не вправі змінювати механізм нарахування бюджетного відшкодування, подаючи уточнюючу декларацію.

Однак, як бачимо, платник ПДВ все-таки довів, що чинне законодавство не містить жодних обмежень щодо зміни напрямку бюджетного відшкодування шляхом подання уточнюючої декларації. Єдиним обмеженням для подання уточнюючого розрахунку є встановлення строків подання такого уточнення.

До того ж нині зміна напряму узгодженого бюджетного відшкодування шляхом подання уточнюючого розрахунку, передбачена п. 5 р. IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну України від 28.01.2016 р. № 21.

Джерело: постанова Верховного Суду від 15.08.2019 р. у справі № 810/3640/15

Більше про бюджетне відшкодування ПДВ читайте в статтях сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

- "Бюджетне відшкодування з ПДВ: яку суму та в які строки повертають";

- "Який порядок декларування бюджетного відшкодування ПДВ";

- "Чи є строки давності для декларування бюджетного відшкодування".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини