Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни до ПКУ хочуть змінити – навіщо і кому знадобився законопроект № 1210-1

30 вересня 2019, 15:40
3779
0
Реклама

Як відомо, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев вніс на розгляд парламенту законопроект № 1210, покликаний суттєво змінити норми ПКУ. Та ось інший депутат від правлячої більшості подав до ВРУ законопроект з аналогічною назвою, зареєстрований під № 1210-1. Він не надто різниться від проекту № 1210, повторюючи більшість його положень ледь не дослівно, але певні відмінності таки є. Вкажемо на найбільш помітні:

1. Контролюючому органу, який проводить перевірку з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки", дадуть право відвідувати та проводити з дозволу платника податків огляд приміщень, об'єктів та споруд, де провадиться діяльність платника податків, пов'язана з проведенням контрольованої операції.

2. Передбачені п. 44.3 ПКУ терміни зберігання документів будуть продовжуватися на період зупинення відліку строку давності у випадках, передбачених п. 102.3 ПКУ.

3. На подачу скарги на рішення контролюючого органу до органу вищого рівня відведуть 10 робочих (зараз - 10 календарних) днів.

4. Нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації) зобов'язані будуть стати на облік в контролюючих органах, якщо які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, або отримуватимуть майнові права на землю або нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в Україні, або відкривають рахунки в банках України.

5. За порушення нотаріусом чи рієлтором порядку подання інформації контролюючим органам про угоди щодо оренди об'єктів нерухомості хочуть штрафувати на 680 грн, за повторне порушення - на 1360 грн.

6. За неподання (несвоєчасне подання) контролюючою особою звіту про контрольовані іноземні компанії пропонують штрафувати у розмірі 500 мінзарплат.

7. Штраф за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування - 10% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 грн.

8. Установлять, що суб'єкти господарювання (новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

Своєю чергою, інші положення проекту № 1210 його тезка № 1210-1 відтворив доволі сумлінно. Нагадаємо, що ми розглянули ключові положення законопроекту № 1210 у низці публікацій, серед яких виділимо наступні:

- "Податковий кодекс перепишуть: до чого готуватись";

- "Податки з продажу фізособами нерухомості та авто суттєво збільшать";

- ""Покращення" щодо ПДВ принесуть нові штрафи для платників";

- "Проект змін до ПКУ: чого чекати платникам податку на прибуток";

- "Регуляторна служба назвала топ-9 загроз проекту № 1210";

- "Які податкові штрафи хоче запровадити нова влада".

А детальніше про 25 головних новацій законопроекту № 1210-1 читайте тут.

Джерело: проект Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" від 19.09.2019 р. № 1210-1

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини