Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи будуть ПДВ-зобов’язання у разі товарної спонсорської допомоги ФОПу

3 жовтня 2019, 14:15
986
0
Реклама

ДПС роз'яснила, чи оподатковувати ПДВ операції з надання спонсорської допомоги ФОП - платнику ПДВ.

Спонсорство - це добровільна матеріальна, фінансова, організаційна та інша підтримка фізичними та юридичними особами будь-якої діяльності з метою популяризації виключно свого імені, найменування, свого знака для товарів і послуг (ст. 1 Закону України "Про рекламу" від 03.07.1996 р. № 270/96-ВР).

Щодо оподаткування ПДВ спонсорської допомоги, то тут усе залежить від того, що саме передають як спонсорську допомогу (гроші чи товари/послуги), а також чи є договірні відносини між спонсором і отримувачем спонсорської допомоги.

Якщо між ФОПом - платником ПДВ та спонсором (платником ПДВ) відсутні будь-які договірні відносини на постачання товарів/послуг та спонсорська допомога надається у вигляді грошових коштів, то такі кошти не є компенсацією вартості товарів/послуг. Відповідно, об'єкта оподаткування ПДВ під час отримання коштів не виникає та до бази оподаткування ПДВ такі кошти не включають. Адже, відсутня операція з постачання товарів/послуг.

Якщо ж спонсорську допомогу надають ФОП у вигляді товарів/послуг, то спонсор-постачальник таких товарів/послуг (платник ПДВ) зобов'язаний визначити ПДВ-зобов'язання згідно п. 187.1 ПКУ, скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на ФОП (отримувача спонсорської допомоги).

Джерело: ІПК ДПСУ від 26.09.2019 р. № 416/6/99-00-07-02-02-15/ІПК

Про оподаткування грошової спонсорської допомоги для юрособи-єдинника читайте в статті "Спонсорська допомога юрособі-єдиннику: чи є витрати" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини