Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Модельний статут, спрощена система та реєстрація платником ПДВ – в одній заяві

16 жовтня 2019, 09:00
837
0
Реклама

Модельний статут ТОВ та ТДВ буде багатоваріантним та передбачатиме можливість обрати різні його редакції, у т. ч. редакції "за замовчуванням", яка сформована з положень, рекомендованих урядом. Проте найменування товариства, що діє на підставі модельного статуту, склад засновників (учасників), розмір статутного капіталу, розмір часток у статутному капіталі кожного з учасників, спосіб внесення ними вкладів (у грошовій та/або негрошовій формі) визначатиме відповідне рішення засновників (учасників) товариства. Відповідні норми передбачили у ст. 11 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Водночас товариство матиме право у будь-який час змінити редакцію модельного статуту, на підставі якого воно діє, обравши інше альтернативне положення з числа тих, що передбачені урядом.

Для держреєстрації переходу юрособи приватного права на діяльність на підставі модельного статуту подаватимуть такі документи:

1) заяву про держреєстрацію переходу з власного установчого документа на діяльність на підставі модельного статуту. Якщо модельний статут є багатоваріантним, у заяві зазначатимуть редакцію модельного статуту, на підставі якого вона діє;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юрособи приватного права про перехід на діяльність на підставі модельного статуту.

Також прописали зміни, які полегшують реєстрацію бізнесу в якості платників ПДВ та спрощенців.

Відтак, в заяві про держреєстрацію створення юрособи приватного права можна зазначати також прохання заявника про реєстрацію:

- платником ПДВ;

- та/або обрання спрощеної системи оподаткування;

- та/або включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Тож окремої для цього заяви подавати уже не потрібно.

Це ж стосується фізосіб-підприємців. В заяві про держреєстрацію вони зазначатимуть прохання про реєстрацію такої особи платником ПДВ та/або обрання спрощеної системи оподаткування.

Норми запрацюють з дня, наступного за днем опублікування Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні" від 20.09.2019 р. № 132-IX (станом на 15.10.2019 р. Закон не опубліковано).

Джерело: Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні" від 20.09.2019 р. № 132-IX

Питання, які виникають в діяльності приватних підприємців, розглядались у матеріалах теми тижня газети "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини