Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ProZorro для закупівель від 50 тис.грн та тотальні звіти – підписано Закон

17 жовтня 2019, 15:20
2573
0
Реклама

Президент України підписав закон, який вдосконалює публічні закупівлі. Про це повідомили на сайті Глави держави.

Мова йде про Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель" від 19.09.2019 р. № 114-ІХ.

За цим Законом електронна система ProZorro стає обов'язковою для закупівель вартістю від 50 тис. грн (раніше поріг був від 200 тис. грн).

Також він зобов'язує замовника надавати звіти у систему ProZorro про всі закупівлі вартістю від 1 копійки (раніше - від 50 тис. грн).

Бізнес, який переміг у тендері, матиме 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції. Це дозволить підприємцям не втратити тендер, а держзамовнику - зберегти найбільш економічно вигідну пропозицію.

Документ впроваджує диференційовану платню за подання скарги в Антимонопольний комітет України (через окрему постанову Кабміну). Це дасть змогу припинити необґрунтоване оскарження великої кількості закупівель і затримку проведення тендерів. У разі задоволення скарги постачальника повернуть сплачені кошти. За невиконання рішення АМКУ передбачена відповідальність керівника замовника та штраф.

Буде посилена відповідальність за порушення законодавства для недобросовісних замовників і запроваджена персональна відповідальність посадових осіб. Зокрема, якщо будуть придбані товари, роботи та послуги до/без закупівлі або буде укладено договір до/без закупівлі, то на керівника замовника чекає штраф від 2000 до 10000 НМДГ.

Також законом передбачений інструмент для боротьби з демпінгом - система вказуватиме на аномально низьку ціну, і постачальник має її обґрунтувати для укладення договору із замовником.

Матимемо й нові інструменти - електронні каталоги ProZorro Market та посади уповноважених осіб для професіоналізації закупівель.

За повідомленням сайту Президента України

Як визначати ціну закупівлі в тендерних договорах, зважаючи на реформу ціноутворення на ринку електроенергії? Пояснення - у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини