Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оренда житла з послідуючим викупом: що з ПДВ

25 жовтня 2019, 11:30
721
0
Реклама

Одеські податківці роз'яснили, що передачу житла в оренду з послідуючим викупом звільняють від оподаткування ПДВ. Утім, на орендні платежі, що складаються з винагороди (доходу) орендодавця, таки слід нарахувати ПДВ-зобов'язання.

Після закінчення договору оренди житла з викупом або достроково, за умови повної сплати орендних платежів, житло переходить у власність орендаря. У розумінні пп. 197.1.14 ПКУ така операція є операцією з другого постачання житла і звільняється від оподаткування ПДВ. Тому при отриманні орендодавцем частини орендних платежів, які складають періодичні платежі на викуп житла, податкові зобов'язання з ПДВ у орендодавця не виникають.

Водночас орендні платежі, які складає винагорода (доход) товариства, є оплатою вартості послуг із оренди житла. Операції з постачання таких послуг оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%. Тому на дату першої події (отримання орендодавцем коштів в рахунок оплати вартості послуг з оренди, або оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг з оренди) орендодавець - платник ПДВ зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ виходячи з вартості таких послуг.

Джерело: ІПК ГУ ДПС в Одеській області від 17.10.2019 р. № 810/ІПК/15-32-04-01-12

В бухобліку здавання житла в оренду з послідуючим викупом слід відображати як фінлізинг. Як орендодавцю обліковувати такі операції читайте в статті "Бухгалтерський облік фінансової оренди за П(С)БО: облік в орендодавця" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини