Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП не повинен повертати декретні у разі закриття підприємництва

25 жовтня 2019, 12:00
2754
1
Реклама

У Фонді соціального страхування (далі - Фонд) пояснили чи повертати допомогу по вагітності та пологах, якщо ФОП припинив підприємницьку діяльність.

Таке питання виникає з огляду на вимогу ч. 1 ст. 25 Закону № 1105, за якою допомогу по вагітності та пологах надають застрахованій особі у формі матзабезпечення, яке компенсує втрату зарплати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Тобто, начебто ФОП мав би повернути суму декретних за той період, коли він уже не має статусу підприємця.

Проте у Фонді пояснюють: ФОП має право на допомогу по вагітності та пологах, яку надають як компенсацію втраченого доходу, але при цьому на таких осіб не поширюється дія Закону України "Про відпустки" від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Тому, якщо ФОП припинив підприємницьку діяльність після того як отримав допомогу по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду, тоді чинним законодавством не передбачений механізм перерахунку та повернення вже профінансованої Фондом такої допомоги за період після припинення підприємницької діяльності.

Джерело: лист Фонду від 08.10.2019 р. № 1992-11-1.

На цю тему можна переглянути матеріал "Тимчасова непрацездатність підприємців: особливості оформлення та розрахунків" в газеті "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини