Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібна ліцензія для передачі пального в тарі до 5 л

1 листопада 2019, 16:30
460
0
Реклама

Податкове відомство нагадало, що з 1 липня 2019 року не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) на митній території України пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками (пп. 14.1.212 ПКУ). Наслідком зміни визначення терміну "реалізація пального" стала зміна кола платників акцизного податку з реалізації пального.

Податківці звернули увагу, що у випадку ввезення суб'єктом господарювання пального на митну територію України, такий суб'єкт відповідно до пп. 212.1.2 ПКУ є платником акцизного податку та згідно з п.п. 222.2.1 ПКУ сплачує акцизний податок до або в день подання митної декларації.

Отже, у разі ввезення з 01 липня 2019 року на митну територію України пального виключно у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) виникає зобов'язання сплати акцизного податку. А під час подальшої його реалізації у такій тарі, суб'єкт господарювання не здійснює операції з реалізації пального в розумінні п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, відповідно, не є платником акцизного податку з реалізації пального, у суб'єкта господарювання відсутній обов'язок складати акцизні накладні при здійсненні таких операцій. Такий суб'єкт господарювання не є розпорядником акцизного складу і в нього не виникає зобов'язання реєструвати акцизні склади.

Також у повідомленні йдеться, що з 1 липня 2019 року запроваджено ліцензування діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним (Закон №481). Враховуючи те, що Закон № 481 не дає визначення "реалізація пального" та керуючись пп. 14.1.212 ПКУ, податківці стверджують, що суб'єкти господарювання можуть здійснювати операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) на митній території України пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками, без отримання ліцензій відповідно до вимог Закону № 481.

Джерело: сайт ДПС

Втомились від податкових "сюрпризів"?

Легкий доступ до даних про сплату податків, борги, штрафи та переплати вашого бізнесу.

Як? Отримайте тестовий доступ до сервісу Liga:REPORT, зайдіть у модуль "Стан розрахунків з бюджетом" та завантажте ЕЦП директора.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини