Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Службовий автомобіль без перевозки пасажирів не підлягає обов'язковому техконтролю

4 листопада 2019, 12:25
1468
0
Реклама

Позивач-фізособа вказував, що легковий автомобіль надала йому юрособа, де ві працює на посаді медичного представника, виключно для службового використання, службових поїздок, а не для перевезення вантажів та пасажирів, тобто без мети отримання прибутку і тому не підлягає обов'язковому технічному контролю.

Скаржник вважав, що належність автомобіля юрособі не може бути підставою для обов'язкового проходження технічного контролю. Він також зазначив, що таке проходження є обов'язковим лише для транспортних засобів, які використовуються для перевезення пасажирів з метою отримання прибутку.

На думку суду, аналіз положень статті 35 Закону України "Про дорожній рух" дає підстави для висновку про те, що обов'язковому технічному контролю підлягають автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку. Тобто, визначальною обставиною є мета фактичного використання автомобіля для перевезення пасажирів з метою отримання прибутку. Господарська діяльність - будь-яка діяльність, в тому числі підприємницька, пов'язана з виробництвом, обміном та переробкою матеріальних і нематеріальних благ, що виступають у формі товару.

Відповідно до Порядку проведення обов'язкового технічного контролю транспортний засіб, що використовується з метою отримання прибутку, - той, що експлуатується юрособами, фізособами-підприємцями під час провадження господарської діяльності з метою отримання прибутку, фізособами під час виконання цивільно-правових угод з метою отримання прибутку.

Суд зазначив, що автомобіль, яким керував позивач, є службовим автомобілем, а тому його не слід вважати автомобілем, що здійснює перевезення пасажирів з метою отримання прибутку. Враховуючи викладене, Верховний Суд вважає необґрунтованими висновки судів попередніх інстанцій про те, що якщо транспортний засіб використовується в службових цілях для забезпечення господарської діяльності юрособи в цілому, то він підлягає обов'язковому проходженню технічного контролю.

Джерело: постанова Верховного Суду від 17.10.2019 р. у справі № 678/483/17

Більше ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини