Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оподатковувати ПДФО компенсовану суму турзбору відрядженому працівникові

5 листопада 2019, 13:00
605
0
Реклама

Спеціалісти ДПС роз'яснили, чи підлягає оподаткуванню ПДФО компенсована роботодавцем найманому працівникові сума турзбору, включена до вартості його проживання у відрядженні.

Вони наголосили, що будь-які витрати на відрядження не включають до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв'язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця.

Отже, підприємство за наявності підтвердних документів (в оригіналі) відшкодовує в межах граничних сум витрат на найм житлового приміщення, затверджених - Постановою № 98, витрати відрядженим працівникам на найм житлового приміщення. Витрати, що перевищують граничні суми витрат на найм житлового приміщення, відшкодовують з дозволу керівника згідно з оригіналами підтвердних документів (п. 5 розд. II Інструкції № 59).

Крім того, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включають дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема у вигляді суми грошового відшкодування будь-яких витрат платника податку, крім тих, що обов'язково відшкодовують згідно із законом (пп. "г" пп. 164.2.17 ПКУ).

Фіскали вказали: якщо роботодавець відшкодовує суми збору, сплаченого працівником під час відрядження за найм житлового приміщення, то суму такого відшкодування включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника як додаткове благо та оподатковують ПДФО на загальних підставах.

Джерело: роз'яснення з категорії 103.17 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)

Які умови відшкодування витрат на відрядження, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Відшкодування витрат на відрядження".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини