Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємець захистив 8 млн грн від податківців, довівши правильність звичайних цін

11 листопада 2019, 08:30
1704
0
Реклама

До Ради бізнес-омбудсмена звернувся агротрейдр з Кіровоградщини з проханням скасувати висновки податкової перевірки, згідно з якими він мав доплатити понад 8 млн. грн податків. Усе через те, що, на думку контролерів, була неправильно визначена база оподаткування - звичайна ціна.

Податковий орган стверджував, що підприємство занизило свої податкові зобов'язання з ПДВ, оскільки реалізувало агропродукцію за цінами нижче ринкових. Натомість, скаржник наполягав, що ціна реалізації формувалась на підставі конкретних ринкових умов та визначалась, виходячи з умов поставки.

У своїх висновках податковий орган базувався на статистичній інформації з сайтів місцевих органів влади. На думку скаржника, податківці не врахували, що опубліковані ціни стосувались інших комерційних умов поставки, відмінних від ситуації скаржника.

Вивчивши документи справи, Рада бізнес-омбудсмена підтримала позицію підприємства у тій частині, що зроблена ДПС вибірка цін стосується нерелевантних базисів поставки. Тож, під час цінового аналізу ДПС не дотрималась такої умови, як співставність цін. Також інспектор Ради зауважив, що інформація про ціни, на яку посилається ДПС, спростовується офіційними відомостями Державної служби статистики.

Окрім того наразі законодавство не регулює методику порівняння цін і порядок здійснення розрахунку звичайних цін для ПДВ. З огляду на це, проведений розрахунок звичайних цін не може розглядатись, як достатній та допустимий доказ.

Отже, за результатами розгляду справи ДПС задовольнила скаргу підприємства та скасувала донарахування на суму понад 8 млн. грн.

Зазначене повідомлення розмістила на своєму офіційному веб-сайті Рада бізнес-омбудсмена

Від себе додамо, що про визначення звичайної ціни йдеться у статті "Мінімальна база обкладення ПДВ і звичайні ціни: як це працює для виробників" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія". Для отримання доступу до його матеріалів скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини