Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібна ліцензія, якщо пальне зберігають в орендованому приміщені

13 листопада 2019, 16:20
1105
0
Реклама

Податківці роз'яснили, в яких випадках не потрібна ліцензія на право зберігання пального та чи входить до таких випадків ситуація зі зберігання пального в орендованому приміщенні.

Суб'єкти господарювання (далі - СГ) отримують ліцензії на право зберігання пального на місце (територію), що використовують для зберігання пального.

Як визначає ст. 15 Закону № 481, ліцензію на право зберігання пального не отримують на місця зберігання пального, що використовують:

- підприємства, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевою бюджету;

- підприємства, установи та організації системи державною резерву;

- СГ для зберігання пального, яке споживають для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто - та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізують через місця роздрібної торгівлі.

Таким чином, якщо діяльність ТОВ не підпадає під жодне положення, наведене вище, то необхідно придбати ліцензію на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального, в тому числі якщо місце зберігання пального використовують на підставі договору оренди.

Слід мати на увазі, що у разі оптової торгівлі пальним або зберігання пального без наявності ліцензії до СГ застосують фінансові санкції у вигляді штрафу - 500000 гривен. Але цю санкцію не застосовують у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії на підставі ст. 18 Закону № 481/95

Джерело: ІПК ГУ ДФС у Полтавськiй областi від 07.11.2019 р. № 1221/ІПК/16-31-32-01-19

Норми щодо порядку ліцензування обігу пального виписано вкрай нечітко. Це призводить до серйозних проблем на практиці, що розуміють навіть депутати. Так, найпроблемнішим виявилося ліцензування зберігання пального, через що законодавці пересунули застосування штрафів за такі порушення на 31.12.2019. Про останні новації в цій сфері читайте у статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини