Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавцям порадили робити ревізію невикористаних відпусток працівників

15 листопада 2019, 15:00
2022
0
Реклама

На багатьох підприємствах щороку кадровики стикаються з ситуацією, коли хтось із працівників не був у відпустці або використав лише її частину. Причини для цього можуть бути різноманітні: завантаженість працівника роботою, якого не має змоги ніким замінити, і небажання самого працівника йти у відпустку.

Разом з тим заборонено не надавати щорічні відпустки повної тривалості протягом двох років підряд (ч. 5 ст. 11 Закону України «Про відпустки»). Це є порушенням законодавства про працю.

Однак все ж в окремих працівників накопичуються відпустки за два, три або й більше років.

Як можна «позбутись» відпусток за минулі роки в межах чинного законодавства порадили в Сьомому апеляційному адміністративному суді.

Законодавство не передбачає терміну давності, після якого працівник може втратити право на використання щорічної відпустки за минулі робочі роки. Немає також заборони надавати в майбутньому щорічну відпустку, невикористану в поточному році. Це означає, що відпустки, не використані в минулих роках, не «зникають». Тому, за наявності невикористаних відпусток, спочатку надають їх, а вже потім - дні відпустки за поточний робочий рік (лист Мінсоцполітики від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13).

Тому, наприклад, якщо працівник побажає використати декілька відпусток поспіль, невикористаних у минулих роках, у роботодавця немає причин йому в цьому відмовити. Роботодавець може обмежити їхню тривалість лише у зв'язку з тим, що відсутність працівника протягом такого часу може негативно вплинути на робочий процес. При цьому у працівника залишається право на використання відпустки і за поточний робочий рік, оскільки чинне законодавство не мiстить заборони використати щорiчну вiдпустку за поточний рік, якщо не використано відпустку за попереднi роки.

Усі невикористані відпустки мають бути внесені до графіка відпусток на поточний рік. Тобто у зазначеному графіку щодо кожного працівника має бути інформація про відпустки як за поточний рік, так і за минулі робочі роки. За наявності заборгованості щодо відпусток за минулі роки графік дасть змогу спланувати надання належних працівникам відпусток. Якщо ж сталось так, що відпустки, не отримані за минулі роки, не включені до графіку відпусток, то це не означає, що працівник не має права їх взяти, невикористані відпустки можуть бути надані за заявою працівника.

І на завершення радять роботодавцям періодично робити ревізію відпусток працівників, і у разі виявлення заборгованості перед працівниками вживати заходів щодо їхнього зменшення. Це можливо завдяки надання залишку таких відпусток. Таким чином, ви страхуватимете себе від відповідальності за порушення законодавства.

Отримати відомості про сплату податків, борги, штрафи та переплати вашого бізнесу можна завдяки тестового доступу до сервісу Liga:REPORT.

Корисним у роботі буде дізнатись:

- чи можна виплачувати відпускні за місяць до відпустки;

- як визначити 3-денний строк для виплати відпускних;

- як враховувати донараховані за попередні періоди відпускні під час визначення середнього заробітку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини