Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обов’язковість сплати ЄСВ "сплячими" ФОПами можуть скасувати

22 листопада 2019, 11:55
5778
0
Реклама

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини просить КСУ дати висновок щодо відповідності Конституції України положень п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Згідно з цією нормою єдиний внесок нараховується для фізосіб-підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які провадять незалежну профдіяльність, та членів фермерського господарства на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Свого часу поява цієї норми у вітчизняному законодавстві призвела до скасування права добровільної сплати єдиного внеску у разі відсутності доходу та запровадження примусу щодо нарахування та сплати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску незалежно від того, здійснювалась підприємницька діяльність або ні. Це так званий ЄСВ для "сплячих" ФОП.

На думку омбудсмена, нарахування єдиного внеску для ФОПів (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) у звітному періоді, в якому вони не отримали дохід звужує зміст та обсяг прав фізосіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну профдіяльність. А це є порушенням вимог статей 8, 22, 41 та 42 Конституції України, а також не відповідає принципу соціальної справедливості, який закріплено у ПКУ.

Нагадаємо, що норми законів, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність, якщо інше не встановлено самим рішенням, але не раніше дня його ухвалення. Тобто, у разі ухвалення КСУ висновку на підставі подання омбудсмена про неконституційність положень п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, "сплячі" ФОПи, а також особи, що провадять незалежну профдіяльність та члени фермерських господарств, не повинні будуть надалі сплачувати єдиний внесок за відсутності доходу від своєї діяльності.

Ну а поки вердикту КСУ нема, варто нагадати про обов'язок підприємців сплачувати ЄСВ навіть тоді, коли вони є одночасно найманими працівниками, та обов'язок осіб, які провадять незалежну профдіяльність, звітувати з ЄСВ за формою № Д5. Окрім того, днями спеціалісти ДПС роз'яснили, чи притягують до відповідальності ФОП -загальносистемника, який сплатив ЄСВ не з суми чистого доходу, а у розмірі мінімального страхового внеску.

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Про інші зміни, які чекають на фізосіб-підприємців та самозайнятих осіб, читайте тут:

- РРО для інтернет-торгівлі можуть скасувати;

- ФОП-єдинникам підвищать ліміти і тимчасово звільнять від РРО;

- адвокатам, нотаріусам та бухгалтерам дозволять бути єдинниками.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини