Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Будівництво об'єкту: що і як амортизувати та декларувати

26 листопада 2019, 15:20
431
0
Реклама

Фахівці Офісу ВПП ДПС роз'яснили, як амортизувати основні засоби та заповнювати звітність платникам податку на прибуток, які технікою, що знаходиться у них на балансі, будують будівлю для подальшого використання в госпдіяльності.

Отже, оскільки будівля, що будується, ще не введена в експлуатацію, вона не амортизується. Водночас амортизація будівничої техніки, сума якої у формуванні фінрезультату участі не бере, враховується при визначенні різниць, коригуючих фінансовий результат.

Зокрема, контролери нагадали: керуючись п. 138.1 ПКУ, фінрезультат до оподаткування збільшується на суму амортизації основних засобів, нарахованої в бухобліку, та зменшується на суму амортизації таких основних засобів, розрахованої відповідно до п. 138.3 ПКУ. Тобто, при визначенні різниць враховується вся сума нарахованої у звітному періоді амортизації основних засобів без виділення тільки тієї її частини, яка вплинула на фінансовий результат звітного періоду у складі витрат.

Своєю чергою, сума податкової амортизації техніки, що працює на будівництві, потрапляє до підсумкового рядку 1.2.1 додатку АМ, а звідти - до рядку 1.2.1 додатку РІ до декларації з податку на прибуток. Водночас у рядку 1.1.1 додатку РІ слід зазначити бухгалтерський показник амортизації таких основних засобів.

Підсумкова позитивна різниця (рядок 03 додатку РІ) відображається у рядку 03 декларації та збільшує фінансовий результат за звітний період та, відповідно, збільшує об'єкт оподаткування податком на прибуток (рядок 04 декларації).

Якщо суми амортизації основних засобів за даними бухгалтерського та податкового обліку є рівними, то підсумкова різниця дорівнює нулю. В такому випадку платнику теж необхідно заповнити відповідні рядки додатку РІ до декларації, в якому показники рядків 1.1.1 та 1.2.1 будуть однаковими.

Джерело: офіційний портал Офісу ВПП ДПС

Суб'єктам господарювання цікавим може бути матеріал "Амортизаційні аспекти: відповідаємо на запитання" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини