Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ-наслідки у разі переведення боргу за непоставленими послугами

28 листопада 2019, 08:45
5680
0
Реклама

ДПС роз'яснила порядок складання податкових накладних та коригування податкових зобов'язань із ПДВ у разі переведення боргу новому боржнику.

Первісний боржник (постачальник) на дату перерахування кредитором (покупцем) коштів на його банківський рахунок (у касу) як передоплату (аванс) за послуги з виготовлення виробу повинен був визначити ПДВ-зобов'язання, скласти на кредитора податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН.

Операція з переведення боргу від первісного боржника до нового боржника не передбачає постачання товарів/послуг, тому не є об'єктом обкладення ПДВ. Отже, за такою операцією в первісного боржника податкові зобов'язання з ПДВ не виникають.

Після переведення боргу перераховану кредитором передоплата (аванс) перераховують на рахунок нового боржника, а не кредитора. У такому разі відсутні законодавчі підстави для складання розрахунку коригування на зменшення податкових зобов'язань із ПДВ у первісного боржника. Адже не виникає жодної з обставин, зазначених у п. 192.1 ПКУ.

Зважаючи на те, що після переведення боргу кредитор отримуватиме послуги з виготовлення виробу від нового боржника, такий кредитор втрачає право на раніше сформований податковий кредит із ПДВ на підставі податкової накладної, складеної та зареєстрованої в ЄРПН первісним боржником. Адже фактичного постачання первісним боржником послуг із виготовлення виробу кредитору, за які була перерахована попередня оплата (аванс), не відбувалося. У цьому випадку кредитор зобов'язаний зменшити суму ПДВ, включену до складу податкового кредиту, шляхом нарахування податкових зобов'язань із ПДВ, складання та реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

Постачання новим боржником послуг кредитору в рахунок отриманої від первісного боржника передоплати за такі послуги, яка попередньо була перерахована кредитором первісному боржнику, є другою подією. Тому підстави для складання новим боржником податкової накладної на кредитора відсутні.

Джерело: ІПК ДПСУ від 06.09.2019 р. № 55/6/99-00-07-03-02-15/ІПК.

Більше на цю тему читайте в статтях сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

- "Переведення боргу: юридичний аспект";

- "Переведення товарного боргу: бухоблік й оподаткування";

- "Переведення грошового боргу: бухоблік й оподаткування".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини