Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець оплачує оренду житла, яке надає своїм працівникам: чи буде ПДФО

3 грудня 2019, 12:10
1564
0
Реклама

Податківці роз'яснили, чи виникає у працівника оподатковуваний дохід у випадку, коли роботодавець орендує для нього житло. Розглянули випадок, коли роботодавець оплачує орендну плату, оскільки це передбачено умовами трудового договору.

Фахівці ДПС вказали, що за вказаних умов у працівника виникає оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага. Вони вважають, що звільнення від оподаткування, прописане в пп. "а" пп. 164.2.17 ПКУ, в зазначеному випадку не спрацьовує.

Нагадаємо, що пп. "а" пп. 164.2.17 ПКУ передбачає, що не вважається оподатковуваним доходом вартість використання житла, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

У випадку оренди житло не належить роботодавцю, тож, ураховуючи це, фіскали вважають, що такий дохід для працівника є додатковим благом та підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18%.

Окрім того податківці нагадали ще й про інші нюанси в оподаткуванні доходів фізосіб.

Так, якщо фізособа отримала доходи за надані послуги від іншої фізособи, вона зобов'язана подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. В ній потрібно показати такі доходи за наслідками звітного податкового року, а також розрахувати і сплатити до бюджету ПДФО за ставкою 18%.

Окрім того податківці вказали: якщо фізособа продає (реалізує) товар, відмінний від рухомого та нерухомого майна, іншій фізособі, то отриманий дохід слід також включити до загального оподатковуваного доходу платника податку і оподаткувати за ставкою 18%.

Таке роз'яснення розміщене на сайті ДПС у Чернівецькій області.

Водночас роботодавцям варто знати, чи потрібно нараховувати ЄСВ на вартість оплати найманого житла. Відповідь на це питання - в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія". Для отримання доступу до нього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини