Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як врахувати в декларації з податку на прибуток донарахований за результатами перевірки податок

5 грудня 2019, 08:30
343
0
Реклама

Фахівці ГУ ДФС у Харківській області роз'яснили, як відображати у декларації за поточний рік податок на прибуток за один з попередніх кварталів поточного року, що був донарахований та сплачений за результатами документальної перевірки.

Контролери нагадали: показники декларації у рядках 01, 02 зазначають згідно з даними бухобліку з урахуванням результатів документальної перевірки, які вплинули на показники фінзвітності. Показник рядку 02 декларації враховують під час визначення об'єкта оподаткування у рядку 04 декларації. Він, відповідно, впливає на обчислення податку на прибуток за поточний звітний (податковий) період. У рядку 19 декларації слід відображати податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду, який визначається як різниця показників: р. 17 - р. 18 декларації.

Що ж потрібно зробити з метою уникнення подвійного нарахування податку на прибуток за декларацією, в якій для визначення фінрезультату до оподаткування було враховано результати документальної перевірки? Доцільно у рядку 18 декларації за звітний (податковий) період поточного року врахувати суму донарахованого за результатами документальної перевірки податкового зобов'язання з податку на прибуток у частині суми основного податку за звітний (податковий) період поточного року (без урахування штрафних санкцій). Для цього потрібно збільшити на цю суму показник, який був відображений у рядку 17 декларації за попередній звітний (податковий) період поточного звітного року.

Водночас разом з декларацією подається доповнення до неї, передбачене п. 46.4 ПКУ. Його складають у довільній формі, з поясненнями складових для розрахунку відповідних показників декларації та зазначенням суми донарахованого за результатами документальної перевірки податку на прибуток (основної суми податку) за звітний (податковий) період поточного року, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в декларації.

Джерело: ІПК ГУ ДФС у Харківській області від 28.11.2019 р. № 1611/ІПК/20-40-04-04-10

Платникам податку на прибуток цікавим може бути матеріал "Додаток ВП: виправлення помилок із податку на прибуток поточною декларацією" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини