Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинен приватний навчальний заклад платити податок на нерухомість та земподаток

5 грудня 2019, 10:25
1180
0
Реклама

Будівлі загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються ними для надання освітніх послуг, не є об`єктом оподаткування податком на нерухоме майно. Окрім того, загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування звільнені від сплати земельного податку. На цьому наголосив ВС/КАС під час розгляду справи про скасування ІПК від 20.12.2016 р. № 26565/10/26-15-12-04-18, посилаючись на пп. "і" пп. 266.2.2 та пп. 282.1.4 ПКУ.

Під час розгляду справи ВС/КАС, підтримавши суди першої та апеляційної інстанції, спростував позицію контролерів, згідно з якою:

·заклад освіти, який не утримується за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, не має права на отримання пільги щодо сплати податку на землю;

·пільги з податку на нерухомість для юридичних осіб мають бути передбачені рішенням місцевої ради: в іншому разі навчальний заклад має платити податок на нерухомість на загальних підставах.

ВС/КАС підкреслив, що посилання контролюючого органу на те, що позивач не утримується за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів та не має права на пільгу щодо сплати земельного податку, суди попередніх інстанцій відхилили обґрунтовано: пп. 282.1.4 ПКУ чітко визначено, що від сплати земельного податку звільняються загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування.

Обґрунтовано суди відхилили і доводи контролюючого органу щодо не встановлення Київською міською радою пільг по сплаті податку на нерухоме майно для юридичних осіб на 2016 рік, оскільки така пільга прямо передбачена нормою ПКУ і, відповідно, жодного рішення міської ради в даному випадку не потребується.

Такі висновки містить постанова ВС/КАС від 19.11.2019 р. у справі № 826/2250/17

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Про інші цікаві рішення ВС/КАС можна почитати в матеріалі "Огляд практики Верховного Суду в податкових спорах. Серпень-вересень - 2019" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини