Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рекламна роздача товарів: що з ПДВ

5 грудня 2019, 17:00
823
0
Реклама

Київські податківці роз'яснили порядок обкладення ПДВ операцій із безоплатного передання товарів/готової продукції та надання послуг іншим особам для проведення маркетингових/рекламних заходів (у т.ч. для безоплатного розповсюдження).

Безкоштовне розповсюдження зазначених товарів/готової продукції/послуг контролери розглядають як окрему операцію з постачання, якщо їх вартість платник ПДВ не включає до складу вартості інших товарів/послуг, постачання яких обкладають ПДВ. У цьому випадку таке передання/надання товарів/послуг обкладають ПДВ у загальновстановленому порядку, виходячи з бази оподаткування, визначеної п. 188.1 ПКУ.

Інша річ - коли вартість безоплатного розповсюдження товарів/готової продукції/послуг включають до складу вартості оподатковуваних операцій. Ідеться про вартість продажу товарів/готової продукції/послуг, які підлягають оподаткуванню та пов'язані з отриманням доходів.

Підтвердити це може, наприклад:

- калькуляція вартості товарів/готової продукції/послуг

або

- інший документ, визначений обліковою політикою платника податку, який установлює ціни продажу придбаних, увезених чи самостійно виготовлених товарів, та враховує у складі таких цін вартість безоплатно розданих/наданих із рекламною метою товарів/послуг.

У такому разі товари/готова продукція/послуги вважаються використаними в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності такого платника податку. Тож, безкоштовне розповсюдження товарів/готової продукції/послуг не розглядається як окрема операція з постачання і не потребує додаткового нарахування податкових зобов'язань із ПДВ.

Крім того, у разі нарахування ПДВ-зобов'язань згідно з п. 188.1 ПКУ додатково нараховувати податкові зобов'язання відповідно до п. 198.5 ПКУ не потрібно.

Водночас безкоштовне розповсюдження товарів у межах проведення рекламних акцій може здійснювати не безпосередньо платник податку, а за його дорученням треті особи. Послуги таких третіх осіб із розповсюдження зазначених товарів є об'єктом обкладення ПДВ і підлягають оподаткуванню у загальновстановленому порядку.

Базою оподаткування в цьому випадку буде вартість послуги з розповсюдження, а не вартість товарів, які підлягають розповсюдженню.

Також контролери зауважили, що вартість подарункових сертифікатів, які надаються визначеному колу фізосіб, є об'єктом обкладення ПДФО як додаткове благо за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% з урахуванням обмежень, установлених пп. 165.1.39 ПКУ. Юрособа, яка нараховує (виплачує, надає) дохід платнику податку - фізичній або самозайнятій особі, має виконати всі функції податкового агента, передбачені законодавством.

Таке роз'яснення містить ІПК ГУ ДПС у м. Києві від 27.11.2019 р. № 1559/ІПК/26-15-04-01-18.

Більше про розповсюдження рекламних матеріалів читайте в статті "Роздача листівок, блокнотів і ручок із логотипами фірми: відображення в обліку" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини