Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи включати до бази оподаткування ПДВ копійчані заокруглення

11 грудня 2019, 14:25
343
0
Реклама

ДПС повідомила, що кошти, отримані в результаті заокруглень відповідно до постанови Правління НБУ "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів" від 15.03.2018 р. № 25, не входять до бази оподаткування ПДВ.

Із 01.07.2018 р. у разі відсутності монет дрібних номіналів юрособи та фізособи-підприємці зобов'язані проводити заокруглення:

- загальних сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) у чеку;

- загальних сум розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару.

Під заокругленням слід розуміти математичну операцію, яка полягає у заміні числа в бік збільшення або зменшення з відповідною точністю.

Водночас заокруглення НЕ є знижкою або надбавкою, рекламою чи стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні термінів, визначених законодавством України.

А ось згідно з п. 188.1 ПКУ базою оподаткування ПДВ є договірна вартість товарів (робіт, послуг) з урахуванням загальнодержавних податків і зборів. Причому до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

До складу договірної (контрактної) вартості не входять суми неустойки (штрафів та/або пені), 3% річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань.

Отже, кошти, отримані в результаті заокруглень відповідно до постанови Правління НБУ від 15.03.2018 р. № 25, не включаються до бази оподаткування ПДВ.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 101.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР

Більше на цю тему - у статті "Заокруглюємо копійки: застосовуємо РРО, визначаємо дохід і податкові зобов'язання з ПДВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини