Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Недовиконання Дербюджету за 2019 рік поставило бюджетників у скрутне становище

19 грудня 2019, 12:40
1593
0
Реклама

Уряд та Мінфін на кінець року підкинуло неприємний подарунок бюджетним установ, які утримуються з Держбюджету. Адже як по-іншому назвати лист, адресований за підписом Прем'єр Міністра, який доручає:

1. Тимчасово, до кінця 2019 року, припинити Казначейству проводити платежі та реєструвати бюджетні зобов'язання за видатками загального фонду, окрім захищених статей видатків.

2. Проводити Казначейству щоденне відкриття асигнувань із загального фонду Держбюджету за видатками, які не віднесені до захищених, з урахування ресурсної забезпеченості, тобто очікуваних надходжень до бюджету, пропорційно та в черговості, визначеній головними розпорядниками коштів Держбюджету.

3. Головним розпорядникам коштів Держбюджету подати Мінфіну та Казначейству інформацію про обсяг бюджетних асигнувань за бюджетними програмами, які не будуть освоєні до кінця бюджетного періоду.

Як пояснив Мінфін на своєму сайті: Казначейство вчасно і в повному обсязі фінансує захищені статті видатків (зарплата, пенсії, всі соціальні платежі), а також проводить фінансування всіх зареєстрованих за 11 місяців зобов'язань, на які відкрито асигнування.

Решта платежів, які були зареєстровані вже в грудні, будуть проведені після аналізу їх пріоритетності разом з розпорядниками бюджетних коштів з огляду на невиконання доходів Держбюджету протягом 11 місяців 2019 року внаслідок міцнішого, ніж закладено в Держбюджеті, обмінного курсу гривні, повільнішого зростання імпорту та падіння виробництва тютюнових виробів.

В результаті таких дій у бюджетних установ зриваються строки сплати за виконані підрядні роботи, проведення публічних закупівель. Всім відомо, що саме наприкінці року нагромаджується величезний обсяг обов'язків зі сплати за виконаними контрактами, адже в бюджетній сфері попередня оплати проводиться лише в окремих випадках.

Ця ситуація, схоже, не зачіпає місцеві бюджети та установи, які утримуються за їх кошти. Наразі повідомлень від них про труднощі зі проплатою платежів не надходило.

Із 13.01.2020 р. бюджетні установи також повністю перейдуть на використання рахунків за стандартом IBAN і не вказуватимуть МФО банку в платіжках. Про це читайте у статті сервісу "Інтерактивна бухгалтерія". Скористайтеся тестовим 3-денним доступом.

Враховуйте, що 28 грудня 2019 року органи Казначейства не працюють з клієнтами по забезпеченню видаткової частини бюджетів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини